SENSORS

Sensors

Sensors

Sensör, fiziksel ortamda  (örneğin: sıcaklık, kan basıncı, nem, hız, vb.) algıladıkları olayları sonuçunda elektriksel olarak geri dönüş veren elektronik malzemedir.  Dijital ve Anolog olmak üzere 2 çeşit çıkış (sinyal)  veren sensör vardır.
Dijital sinyal, zamana göre değişiklik göstermemektedir. 1 ve 0 değerlerinden oluşur. Örnek vermek gerekirse hareket sensörü çıkış gerilimi 24 vdc olarak düşünelim bu sensör hareket algıladığı zaman çıkış sinyali olarak  24 vdc gerilim vermektedir.  Yani 1 değerindedir. Hareket yok ise sensör çıkış vermeyeceğinden dolayı çıkış sinyalimiz bu sefer ise 0 olarak tanımlayabiliriz.
Zamana göre sürekli değişiklik gösteren sinyallere Analog sinyal denir. Anolog  sinyaller dönüştürücüler yardımı ile dijital sinyallere çevirile bilinir. Örnek vermek gerekirsek mesafe algılayıcı (cm) bir sensör karşısındaki cismin uzaklığını ölçerek sensör, cismin arasındaki mesafe aralığına karşı çıkış sinyali olarak anolog sinyal üretmektedir. Bu sensör 4-20 mA aralığında çıkış versin eğer malzeme maksimum uzaklıkta ise bize gelen sinyal 4mA dir. Eğer malzeme sensöre en yakın mesafede ise bize 20 mA vermektedir.

Sensör Çeşitlerinin  Kullanım Alanları

Gaz sensörü: Bir gaz sensörü veya detektörü belirli bir ortamda   gaz kaçağını  belirler. Mutfak ve gaz kaçağının olabilme ihtimali olan her yerde kullanabiliriz.
Renk sensörü: Farklı renkleri bir birleri arasında ayırt edebilme özelliğine sahiptir.  Kalite kontrol sistemleri, paketleme sistemlerinde kullanabilirsiniz.
Görüntü sensörü: Optik bir görüntü alma ve sonra bu görüntüyü elektrik sinyaline dönüştürme yeteneğine sahiptir. Bunları bugün pek çok cihazda bulacaksınız, ancak en tanıdık olacağınız dijital kameralar.
Kızılötesi algılama Sensörü (IR Sensörü): Nesne ve yakınlık  algılama gibi çeşitli uygulamalarda kullanılan ışık bazlı sensörler dir. Renk tahmin etme, cisim algılama, uzaklık ölçümü ve robotik uygulamalarda kullanılmaktadır.
Basınç sensörü: Basınç değişimine bağlı olarak değişen analog elektrik sinyallerine dönüştüren bir cihazdır. Fabrikalarda gaz ve sıvı bansıncı, biyomedikal cihazlar, cep telefonu ve elektronik terazilerde yük ölçümünde kullanılır.
Fotoelektrik sensör: Işık ve alıcının, ışık yayan kaynak kullanarak ve bu yaydığı ışığı algılayan elektronik devre elemanıdır. Işık kaynağı ile alıcının arasındaki ışık engellendiği anda sensör çıkış verir. Otomatik kapı, otomotiv endüstrisi, makine sektörü , depolama ve konveyör sistemlerine ve paketleme uygulamalarında kullanılır.

Sensors pic